fredag 13 januari 2017

Investera i Swedish Match, oetiskt?

Har under en längre tid funderat på att gå in i Swedish Match, ett bolag jag tror kommer gå starkt i framtiden. Det som har stoppat mig från att investera är dock min inställning till tobak, vilken är väldigt negativ. Jag syftar främst till alla de negativa hälsoaspekter förknippade med nyttjandet av produkten. Ämnet berör väldigt många och jag tror alla känner någon som röker eller snusar. Själv är jag fri från sådana grejer och har aldrig riktigt förstått fascinationen med det, har däremot flera nära anhöriga som är fast i beroendet och som misslyckats upprepade gånger med att sluta. Vill jag verkligen indirekt vara delaktig i deras beroende? Ska man helt försöka slopa tanken om att investera i etiskt tvivelaktiga bolag?

Man kan ju invända och argumentera för att snus är bättre än cigaretter och att Swedish Match därmed inte faller under samma kategori som ex. Marlboro. Visserligen sant, men faktum är att det börjar dyka upp alltfler studier som visar på att snus inte är så ofarligt som man tidigare trott och att flertalet cancerogena ämnen förekommer i produkterna. Sedermera säljer ju Swedish Match även cigarrer och tuggtobak, även om snuset står för majoriteten av omsättningen.

Har grubblat på saken i några dagar nu och kommit fram till att vuxna människor ändå ta ansvar för sina handlingar, och så länge det finns tydliga regleringar som förhindrar barn från att komma över produkten är jag nöjd. Det finns vissa ungdomar/barn som kommer åt tobaken på olagligt håll, och det är olyckligt, men jag vill tro att det är en ytterst liten del det handlar om. Därmed har jag bestämt mig för att analysera bolaget djupare och eventuellt ta en position.

Liknande resonemang kan föras mot Saab i och med deras globala flygförsäljningar som i slutändan kan orsaka mycket misär och elände. För den som brottas med det etiska dilemmat med huruvida man ska investera i Swedish Match eller inte, kan jag rekommendera att rättfärdiga beslutet med att bolaget även säljer tändare..

Hur ser ni på saken?

17 kommentarer:

 1. Jag har en extremt fri syn på människan och vad han eller hon vill göra. Vill folk snusa så är inte det mitt jobb som investerare att lägga någon värdering i det. Jag skulle gärna köpa aktier i Swedish match om jag trodde på dem. Vilket jag i och för sig gör men jag tycker att de är lite dyra för stunden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att jag inte är ensam om att tycka så i bloggsfären. Har ännu inte analyserat ännu huruvida bolaget är rimligt prissatt idag eller om det är övervärderat, en djupare analys kommer säkerligen lite senare.
   /S

   Radera
 2. Jag tycker att Swedish Match är oetiskt och undviker dem, även om de har en hygglig utdelning och man får viss "etikpremie" på kursen. Sedan tror jag att tobaksanvändningen kommer minska i framtiden och att de på riktigt lång sikt kanske inte är en köp och behåll affär. Deras möjligheter att växa på nya marknader är dessutom mindre än för andra varor eftersom det främst är i Norden vi använder snus.

  SAAB köper jag inte heller av flera skäl. Framförallt är deras direktavkastning låg och då passar de inte i min strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyttigt att ta del av din synvinkel på bolaget och dess produkter. Faktum är att tuggtobak och cigarrer utgör en stor del av bolagets totala omsättning, ca. 80% i förhållande till snus eller 27.5% av bolagets totala omsättning, och försäljningen i USA växer starkt (både vad gäller cigarrer och snus).
   /S

   Radera
 3. Jag invsterar inte i:

  * Vapenföretag - Lockheed Martin, Boeing, etc.
  * Oetiska företag jag bedömer som onda - i dagsläget Marine Harvest och Nestlé.
  * Tobaksföretag som tillverkar cigaretter - Philip Morris, Altria, etc.

  Jag har valt att investera i Swedish Match då jag ser snus och snuff mindre skadligt än cigaretter. Jag tror på bolagts framtidspotential, i och med att även yngre generationer (18+) har kommit in i snusanvändning.

  I fallet Swedish Match låter jag folk bestämma själva vad de vill göra med sina kroppar och liv. Av samma anledning har jag en stor andel Diageo PLC (Alkohol).

  Jag tycker att du kan invetera! :)

  Mvh
  Aktievargen
  (www.aktievargen.blogspot.se)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att vi tänker snarlikt, men hur resonerar du kring att Swedish Match även säljer cigarrer och tuggtobak? Det står ju ändå för en stor del av bolagets omsättning, ca. 27.5%, och faller rimligen under tobaksföretag med stor skadlig inverkan på människor?
   Ska se till att analysera bolaget djupare i nästa vecka och förhoppningsvis renderar det i ett inlägg på bloggen med lite djupare tankar på om det är en bra entry-level i bolaget. =)
   /S

   Radera
 4. Helt enig med första kommentaren här, människan har en fri vilja och att få göra som man själv vill är livets essens. Alltså gör man själv valet om man vill röka eller snusa, mao Swedish Match säljer en produkt men tvingar inte någon att använda dem. Hade de inte sålt snus hade någon annan gjort det. Köp med gott samvete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tankegång! Låt oss vara realistiska, i slutändan är min investering väldigt obetydlig i det stora hela. Med eller utan mig kommer tobak att förekomma på marknaden, att därmed basera mina investeringar på huruvida det är etiskt tvivelaktigt eller inte ur den synpunkten är ganska irrelevant. Annat vore det om bolaget ägnade sig åt att sälja till minderåriga eller använde tvivelaktiga metoder för att producera produkterna (barnarbete, slavlöner etc), men faktum är att tobak är fullt lagligt och då upplever jag att varje individ själv får ta ansvar för sina beslut.
   /S

   Radera
 5. Själv väljer jag att inte investera i bolag jag tycker är oetiska. Både alkohol, spel och tobak kan man diskutera att det är en vuxen människas ansvar om man nyttjar eller inte. Men när man haft en i släkten som missbrukat både alkohol, tobak och spel ser man det tråkiga med folk som hamnar fel. Eftersom jag även jobbar i vården ser jag även vilka tråkiga sjukdomar folk får av missbruk. Dessa sjukdomar kostar oss skattebetalare otroligt mycket pengar varje år och med det allt lidande bland anhöriga. En dag kommer mina barn ärva mina aktier. Då känns det bättre att det är bolag som Ica, Hm, Shb mm. Att efterlämna Phillip Morris, Swedish Match eller Kopparbergs är inget jag vill göra. Jag hoppas även på en bättre framtid där folk väljer att leva mer hälsofrämjande. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen ingen dålig synvinkel som du framför Slimis. Och den tål verkligen att fundera över innan man investerar. Vad man sen gör är såklart upp till var och en men min erfarenhet är att beslut fattade efter en stunds eftertanke är betydligt bättre än impulsiva beslut.

   Radera
  2. Intressant, kul att ställa allas åsikter mot varandra och se hur olika man kan tänka i frågan. Jag har full respekt för att man helt bortser från dessa bolag givet den erfarenheten du har, Slimis. Tack för en nyttig insikt.
   /S

   Radera
  3. Det är intressant resonerat, men ser att du även investerat i Coca Cola? Gissar att du har ändrat inställning då. Socker är ju en global massmördare som bidrar till en stor samling välfärdssjukdomar, som vi i vården behandlar bra mer frekvent än exempelvis cancer. För den som gör läxan om Coca Cola Co. som bolag i sig så är de bra mycket värre historiskt än diabetesen de säljer.

   Radera
 6. Jo alla är vi ju olika. Men precis som Aktiepappa skriver är det bättre att tänka efter innan man gör en investering. Träffade en pensionär som rökt och fick KOL av det. Hon kvävdes till döds och det var en väldigt ångestfylld död. Alkohol kan vara en rolig grej ibland. Men i vården har jag träffat de som blivit alkohol dementa redan i 50 års åldern då alkoholen förstört deras hjärnor. När det gäller spelmissbruk har jag träffat 3 olika människor som förstört sina liv av det. Börja aldrig spela, det förstör ditt liv sa en av dom till mig. Han spelade bort 400 000 kr på en kväll och kom sedan hem till frun. Han försökte förklara att dom inte kunde åka på semester för pengarna var borta. Frun blev förbannad och slängde ut honom. Nu är det ju inte alla som drabbas så illa men jag vill inte vara med och tjäna pengar på deras olycka. Tack för en inspirerande genomgång och jag tycker du ska göra det som känns bäst för dig själv när det gäller en investering i bolaget :) Jag tror själv att snus är mindre farligt än både en alkohol och cigaretter. Men fortfarande varken bra för hälsan eller ens egen ekonomi. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, oerhört synd om de människor som inte har någon självdisciplin och inte klarar av att ta sig ur den onda cirkeln. Hoppas aldrig behöva uppleva det eller se någon närstående gå igenom något liknande. Tack för ditt inlägg Slimis, väldigt viktig input man måste ta del av innan man fattar beslut. Detta är ingenting jag inte funderat kring de senaste dagarna, slutligen står jag fast vid att var människa har ett visst ansvar för sitt handlande.
   /S

   Radera
 7. Först, alla bestämmer själva, vill man investera ska man göra det.

  Men jag skulle inte investera i företag som säljer cigaretter, ev. inte cigarrer(cigariller heller. Jag har själv vuxit upp med passiv rökning i hemmet i hela min uppväxt och för er som inte har den erfarenheten vill jag bara att ni ska tänka efter innan ni gör en sån investering. Många barn lever i hem med rökning där de drabbas utan att kunna göra nåt åt det, det är hemskt. De som säger att cigaretter och rökning är ett eget val, blundar eller vet inte vad dom pratar om. Många barn andas in cigarettrök utan en möjlighet att välja bort det, dom lever i det. Sen att man ska behöva utsättas för röken på busstationer, gator, cafeer etc. är sjukt egentligen.

  Har man dessutom bevittnat anhöriga bli sjuka och dö av det så kan man inte annat än att hata det. Rökning är skit!

  Så, jag är helt emot rökning och kommer alltid att vara det. Jag kommer aldrig att stödja det. Snus däremot drabbar inte folk runtomkring på samma sätt, även om det är en riktigt dålig produkt.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och input! Visst är jag villig att hålla med dig om att rökning är farligt för människorna i omgivningen, second-hand rökning är helt vansinnigt att lagstiftare inte har försökt motverka i någon större dimension. Jag kan inte förstå hur någon anser sig ha rätt att skada min hälsa genom att röka vid min närvaro.
   Problemet är ju dock att Swedish Match även säljer cigarrer och det står ju för en betydande del av omsättningen, därmed sagt faller det inom en snarlik kategori som cigaretter. Eliminerar man cigarettbolag bör rimligtvis även Swedish Match ryka på samma gång.
   /S

   Radera
  2. Självklart!

   Cigarrer är samma skit egentligen, skillnaden är att det inte alls är lika utsträckt som cigaretter. Hur man än vrider och vänder på det så kommer helt 100% oskyldiga människor som inte har en möjlighet att värja sig mot det att dö/bli sjuka pga tobaksrök.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera