tisdag 3 januari 2017

Summering 2016 - En personlig och finansiell resa

2016 har varit ett underbart år och jag är väldigt tacksam över att jag fått dela det med er, eller åtminstone de fyra sista månaderna av året. Höjdpunkterna är alla de vänskaper jag format mig genom mitt ökade aktie- och motorcykelintresse. Dessutom är jag oerhört stolt över att jag har lyckats ta tag i min fysiska hälsa, något som jag sedan barnsben har haft bekymmer med i termer av undervikt och bristfällig kondition. Efter ganska exakt ett helt år av träning kan jag konstatera att min vikt stigit från 60kg till 73kg och att min kondition förbättrats radikalt. En måhända obetydlig händelse för många, dock oerhört betydelsefull personligen då faktum är att jag sedan lång tid tillbaka har brottats med lågt självförtroende. Att helt plötsligt få beröm för min fysiska utveckling hjälper mig motverka de dåliga tankarna och boostar mitt självförtroende, livsglädje och motivation.

Året började ganska dåligt, jag hade nyligen gjort slut med min dåvarande flickvän samt lämnat min tjänst som analytiker (sommaren 2015). Ett tufft beslut vid den tidpunkten då lönen är extremt bra och det är ett drömjobb för alla som vill jobba inom finans. Men, efter att ha arbetat inom corporate finance i ett halvår och med konstant arbetsbörda (ca 15h/dag) var jag ytterst nära att gå in i väggen. Tyvärr ett fenomen jag märkt även några av mina bloggkollegor (ex. Utdelningsseglaren) har stött på. Utmattningssyndrom, depression.. kalla det vad ni vill men jag kan gå i god för att det inte är ett trevligt moment i en människas liv. Det pågick i cirka 8 månader för mig, från sommaren 2015 till februari 2016. Utmattning/depression renderar i att man finner även de enklaste vardagssysslorna utmattande eller omotiverande, och ibland kunde jag hålla mig kvar hemma 3 dagar i rad utan att ta mig utanför dörren. Helt klart en skrämmande upplevelse som kan ha långtgående implikationer på ens liv om man inte tar sig ur den onda cirkeln. Någonstans runt 24 januari 2016 valde jag att ändra på den negativa trenden, gick till gymmet och köpte mig ett helårskort. Påbackad av en nära anhörig började jag att träna 3-4ggr/vecka, vilket jag efter cirka en månad märkte förändrade mitt beteende och min livsstil. Istället för att ständigt vara trött och negativ var jag nu alert, energisk och glad. Detta la grunden för hela årets förändrade livsstil.

Framåt marsmånad fick jag på allvar upp intresset för aktiehandel, något som jag inte kunnat syssla med under min tidigare anställning pga. compliance. Investeringsstrategin för mig var given: stadigt ökande utdelningar (kassaflöden) med låg risk. I samma veva landade jag även ett nytt jobb, ett uppskattat moment då det innebar förpliktelser och rutiner. Jag hade sackat efter lite i skolan och inte riktigt funnit min väg tillbaka, det händer lätt att man faller i en dålig cirkel som är svår att bryta sig ut ur. Med det nya jobbet hade jag iallafall incitament till att ta mig ut ur bostaden om dagarna. Det var dessutom på 50%, så det möjliggjorde att jag kunde återgå till att fokusera på skolan igen samtidigt som jag kunde börja nettospara igen istället för att tulla på sparkontot hela tiden.

Resan därifrån har verkligen gått i snabbt tempo, nästan så att jag inte har hunnit reflektera över allt som hänt mig under årets lopp först förrän nu då jag summerar året i detta blogginlägg. Men kort kan jag sammanfatta att jag för första gången på länge känner mig lycklig. Jag har hunnit resa iväg under årets gång, jag har precis börjat träffa en härlig tjej, har lärt känna en massa nya människor samt att jag har övergått till att bo i den större delen av min bostad för att istället hyra ut den mindre lägenheten. Jag anser mig även lyckats med att leva mer sparsamt, vilket var ett av målen när jag startade bloggen. Sparkvoten har varit cirka 80-85% det senaste halvåret, och detta i relation med att jag endast arbetar 50% (dvs. nettolön cirka 11-13k varje månad) samt att jag äger både motorcykel och bil får väl ändå anses vara godkänt. Helt klart är detta endast uppnåeligt tack vare att jag hyr ut en del av min bostadsrätt, vilket genererar 8.000:- i intäkter varje månad som ganska exakt täcker alla boende- och matkostnader.

Något jag aldrig någonsin sett mig göra tidigare är att skriva en blogg. Faktum är att jag ibland fortfarande förvånas över att jag gör det. Anledningarna är många men de främsta är att det motiverar mig än mer att följa min investeringsstrategi samt att det ger mig en inre ro att få skriva av mig. Tack för detta år och jag hoppas att ni fortsätter följa mig på denna resa.
/S"Aktuell portfölj" är nu uppdaterad med avstämningen jag gjorde 31/12-2016, ni finner de nya graferna här

2016 finansiella siffror i korthet:
 • Totalt portföljvärde har stigit från 200.000:- till 339.438:- under årets gång. Dvs. 69,72% värdeökning, helt klart godkänt då jag även bekostat bostadsrenoveringar om 60.000kr samt haft fordonskostnader om totalt 31.578:-
 • Totalt 1.389:- i nettoutdelningar under årets lopp (jag investerade efter rapportsäsongen april/maj)
 • Totalt portföljvärde - totalt tillfört kapital = 12.936:- sedan portföljen startades 2015/07/20
 • Avkastning på investerat kapital under årets gång = ca 4,40%
 • Internt lån pga. bostadsrenovering och bostadsflytt. Det kvarstår fortfarande totalt 29.375,30:- att amortera av de totalt 75.000:- som jag tog ut från aktieportföljen
 • Totalt uppskattat marknadsvärde av bostadsrätt (av vilken jag äger 100%) = ca 5.000.000:-, varav 0:- bostadslån

6 kommentarer:

 1. All lycka under 2017 Snålläningen. Jag har själv haft ett tufft år (tack för visad omtanke). Bloggandet har som du skriver bidragit med ro för en stundtals skakig själ. Bra jobbat med både din blogg och dina investeringar. Nu planerar vi för ett riktigt bra år! Med vänlig hälsning, Atlas Investo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack, Atlas! Detsamma önskar jag dig =)
   Målet är att göra 2017 till det bästa aktieåret någonsin, vilket nog inte blir så svårt då jag började investera 2015. ;)
   /S

   Radera
 2. Lönen extremt bra som extrajobbande student? Käre vän de utnyttjar dig bara för peanuts mot vad du kommer tjäna sedan, det är inte värt den förlorade tiden. Fokusera på att plugga klart med bra betyg så du kan börja din riktiga karriär så snart som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig fullkomligt vad gäller min nuvarande lön, det är en ren skymf. Däremot behöver jag pengarna och då har jag ingen annan lösning. Kommer söka heltid efter sommaren och då hoppas jag på en ingångslön på 37-40k.
   I texten ovan syftade jag nog däremot till lönen jag hade som heltidsarbetande analytiker, vilket var ca 46.000:- brutto exkl bonus. Givetvis pådrivet av enorm arbetsbörda men slutlönen var ändock härlig.
   Tack för din kommentar! =)
   /S

   Radera
 3. Grattis till att du mår bättre!

  SvaraRadera