måndag 12 december 2016

Köpt i Fingerprint!! Analys och reflektioner

Då har precis gjort något som kanske inte riktigt går hand i hand med min investeringsstrategi, nämligen investerat i 100st Fingerprint á 60.30:-/aktie. Bolaget som de senaste två åren har varit på allas läppar, på gott och ont, anser jag nu har fallit till resonabla nivåer varför jag väljer att investera i bolaget. Jag ska inte ljuga för er, jag hade knappt hunnit trycka på köpknappen innan migränen och ångesten slog till. Så är det dock för mig när jag investerar i volatila bolag, speciellt i ett sådant som Fingerprint där många orosmoln existerar.


Hur har jag då resonerat kring köpet? Jo, ganska enkla måttverktyg har ingått i min vapenarsenal.
 1. Full-year 2016 VPA (EPS) bör landa på cirka 6.5-7.0:-, vilket även ligger i linje med bolagets vinstvarning för någon dag sedan. Givet en utdelningsandel om 30% (rimlig nivå på utdelning för ett sådant bolag?) innebär detta en UPA (DPS) om 1.95-2.1 vilket renderar i en YoC om ca 3.2-3.5%. Oavsett vad så är jag ganska nöjd med det, innebär att det finns mycket potential inom bolaget.
 2. Bolaget har en stark soliditet, obefintliga långsiktiga skulder och enbart kortfristiga såsom lev.skulder. Den har stärkts rejält de senaste kvartalen i takt med att bolaget faktiskt har börjat prestera somewhat OK.
 3. Det faktum att bolaget genomfört aktieåterköpsprogram under 2016 för cirka 1 miljard kronor till ett genomsnittligt pris om 101kr/aktie är en god signal på att bolaget värderar bolaget högre. Bolaget har inget incitament att göra återköp om de inte anser värderingen vara rimlig, så att vi nu ligger 40% under det är en god signal att marknaden inte värderar bolaget lika högt som ledningen, rimligtvis har någon fel och jag håller med ledningen.
 4. Bolagets tillväxttakt kommer givetvis att gå mot en mer rimlig nivå de närmsta kvartalen, och så länge smarta kort inte lanseras på allvar så är deras främsta intäktskälla smartphones. Detta innebär att bolaget måste hålla sig fortsatt marknadsledande, varför jag gillar att bolaget håller sin FoU (R&D) fortsatt hög. Börjar de tumma på innovationen finner jag anledning till oro, annars kommer man snart att se kineserna springa om bolaget och Fingerprint kommer att tyna bort snabbare än man hinner knäppa med fingrarna.
 5. Fortsatt hög bruttomarginal, även om det inom kort kommer att konvergera med andra aktörer och då på lägre nivåer (ca. 35-40% tror jag är rimlig nivå).
 6. Jag kan inte identifiera några större valutaeffekter, de både handlar och säljer i USD. Om något så tjänar de på en svagare svensk krona då marginalnyttan är större pga högre intäkter än variable costs.
 7. Nuvarande marknadsvärde (MCAP) om ca 19 MSEK innebär P/B=6.8, Book-to-sales=2.7
 8. Signalvärde i att bolaget ingår i OMXS30. 
Finns en hel del orosmoln som jag identifierar:
 1. Produktspecifikt bolag (fingeravtryck) vars största intäktskälla är från en begränsad andel telefontillverkare.
 2. IT-bolag
 3. Fortfarande en del oegentligheter som pågår bakom kulisserna kan jag tänka mig, compliance är inte helt på sin plats.
 4. Smarta kort behöver flera år innan tekniken på allvar är att bidra till bolagets resultat
 5. Hög volatilitet i aktiekursen
Bolaget utgör 3% av portföljen och jag kommer inte att köpa fler aktier framöver, detta blir en krydda. Ser jag en uppgång till 70-75kr kommer jag mest all sannolikhet att sälja av en del, då den inte går helt hand i hand med utdelningsstrategin som säger att bolagen jag investerar i ska vara stabila med uthållig utdelning.

Första riktiga försöket till att skriva en analys över mina transaktioner. Jag har helt enkelt inte haft tid till att så genomgående förklara mina innehav, förhoppningsvis finner jag fortsatt tid till att utveckla mina inlägg på snarlikt sätt då jag finner större relevans med bloggen på så vis än att bara skriva ned mina innehav.

4 kommentarer:

 1. Hej Snålänningen och tack för en bra och saklig analys av FPC. Jag tycker att du har fångat företagets själ ganska bra och jag tror säkert att ditt köp kan bli en bra investering. Kommer länka till ditt inlägg i nästkommande inlägg om FPC på min blogg. (Publicerar i morgon.) Själv blir jag tveksam till ett bolag med så pass mycket bagage som FPC har och kommer antagligen inte köpa dem på dessa nivåer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet, Aktiepappa! Kul att du länkar till inlägget, ser fram emot att läsa ditt likaså.
   I all ärlighet är detta inget annat än en krydda, vilket jag även påpekade i analysen. Skulle aldrig investera större belopp i bolaget då jag har svårt för att värdera det med korrekt fundamental analys. Hoppas kunna göra några procent på aktien, annars har jag en stop loss satt till 50kr sen får det vara nog.
   /S

   Radera
 2. Tack för en riktigt bra analys. Jag köpte också aktier under dippen och ser det som en kortsiktig placering. Hoppas på en rekyl uppåt snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi får se om aktien vänder upp snart. Jag har inte gjort någon TA-analys men jag kan tänka mig att den negativa trenden ännu inte är bruten, dvs. kortsiktigt är det ingen god placering.
   /S

   Radera