onsdag 28 december 2016

"Gunther Mårder effekten"

Jag häpnas fortfarande över hur pass naiva och nonchalanta småsparare kan vara i sina "investeringar". Det förekommer dagligen men idag var det extra tydligt när Gunther Mårder valde att köpa in sig i Mindmancer på 6.05:-/aktie, och genom att kommunicera detta på Shareville så hoppade communityn på och handlade omgående upp aktien med 20% till ca 7.60kr/aktie.


'

Det tog alltså Gunther Mårder mindre än 30 minuter att nå 20% värdeökning på sin investering, och givet att hans påstående om att han köpte 131.668 st aktier i bolaget så översätts detta till ca 160.000:- värdeökning. Nu kan jag bara föreställa mig att han inte är tillåten att göra så pass kortsiktiga affärer givet hans möjlighet att influera marknaden, vilket idag blev extra tydligt, men detta belyser ju ett stort problem med småspararnas investeringsstrategi.. Den här "Följa John" leken är ju rent utsagt dumdristig och riskfylld så det heter duga, frågan är ens om många människor vet vad de ger sig in i(?).

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: ta aldrig rygg på bloggar/skribenter/forum/analytiker utan att först grundligt bilda dig en egen uppfattning om bolaget och identifiera de risker som är förknippade med det.

6 kommentarer:

 1. Intressant och nog vanligt förekommande. Själv har jag ingen aning om vad Mindmancer är för företag och jag hade inte blivit förvånad om hälften av de som köpte bolaget har det heller!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig helt, det momentum som byggdes upp precis efter att Gunther köpte in sig i bolaget skedde inom loppet av några få minuter. Jag ser det som högst omöjligt att en rationell investerare hann bilda sig en gedigen uppfattning över bolaget på den tiden.
   /S

   Radera
 2. Jag har ingen aning om vad bolaget sysslar med eller den gode Gunthers privatekonomi, men det var sannerligen inget lite köp han gjorde (runt 800 000 kr om jag räknar rätt).

  Jag läste ett pressmeddelande och tydligen går han in med avsikt att äga aktierna på lång sikt, men jag ser inget lagligt "problem" med att han köper, förkunnar detta och sedan säljer (vilket han alltså inte har för avsikt att göra förrän om några år). Jag ser dock samma risk som du gör att folk "följer efter" utan att tänka själva och jag hoppas att det går bra för samtliga.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Definitivt ett stort köp, motsvarande 1.13% av totala aktiekapitalet i bolaget.
   Jag hoppas likaså att människor inte bara faller dit på att de tar rygg på en stor profil, men det ser onekligen ut som att detta var den kurspådrivande faktorn i dagens handel och som jag skrev ovan i svar till Aktiehedonist så förefaller det tämligen otroligt att en rationell investerare skulle ha hunnit bilda sig en gedigen bolagsuppfattning på de få minuter som detta utspelade sig på idag.
   /S

   Radera
 3. Nej, han måste vara tillåten att göra hur korta affärer han vill eftersom han inte längre jobbar i finansbranschen. Sen tror jag inte att han dumpar aktierna i första taget, men vill han så kan han.

  SvaraRadera
 4. Väl spanat. Det var en rejäl och snabb effekt. Undrar om det blir lika stor effekt den dagen han säljer.

  SvaraRadera