torsdag 29 september 2016

Hur ser din ekonomi ut, Snållänningen?

Det är nu dags att jag genomgående förklarar hur min privatekonomi ser ut. Främsta anledningen till detta är att mina läsare ska förstå hur min ekonomi går ihop, och för att fullständigt kunna göra denna resa, som bloggen innebär, med mig.

Jag flyttade upp till Stockholm för cirka 3 år sedan. Jag äger och bor i en bostadsrätt, 4½:a på 115 kvadratmeter, lägenheten är dock köpt av mina föräldrar 2009 och en rejäl värdeökning har därmed skett på lägenheten. Den är kontantbetald, dvs. inget bostadslån, och den är inte pantsatt eller dylikt. Bostadsrätten skrevs över på mig i samband med att jag flyttade till Stockholm av olika orsaker, men i praktiken ägs den av familjen varför jag inte anser den vara min egendom. Troligtvis blir den min i samband med att jag gifter mig, dvs. en bröllopsgåva, men för tillfället räknar jag inte den som min privata tillgång.

Hyran ligger på cirka 7000kr/månad. Lägenheten är underbar ur den aspekten att den är uppdelad i två lägenheter med separata ingångar. Därmed sagt, jag har hela tiden hyrt ut den större delen (81kvm) och bosatt mig i den mindre (34kvm). Jag har varit väldigt generös med hyran då de som bor i lägenheten inte har det särskilt bra ekonomiskt ställt, varje månad tar jag 10.000kr i hyra (att jämföra med marknadshyrorna som ligger på 15.000kr. Detta innebär 3000kr i månatlig intäkt, vilket ganska precis täckaer samtliga boendekostnader (dvs. el, försäkring och mat som köps till hemmet).

Med andra ord, mina boendekostnader är till fullo täckta av att jag hyr ut delar av bostadsrätten. Alla dessa kostnader sker på ett separat konto och det är mer eller mindre en +/- historia, dvs. intäkterna täcker precis kostnaderna. Så detta blir inte någon ytterligare intäkt för mig, vid sidan om CSN-bidrag och lön.

Inom de närmsta månaderna kommer jag att flytta in i den större lägenheten och därmed hyra ut den mindre. Jag förväntar mig kunna få 8500-9000kr i hyra, den lägre intäkten kommer innebära att jag behöver skära ned på boendekostnaderna (främst maten jag köper hem) eller börja lägga in pengar i det separata kontot. Till den nya lägenheten kommer jag dessutom att behöva köpa en ny säng, soffa, tv och lite diverse grejer. Jag räknar på att detta kommer kosta mig ca 20.000kr, utöver de 10.000kr jag redan spenderat på ett Bang Olufsen ljudsystem till vardagsrummet. I värsta fall behöver jag även köpa några nya vitvaror till köket och då blir det ytterligare 10.000kr som försvinner.

Jag äger en bil och en motorcykel. Jag skulle säga att majoriteten av mina utgifter härleds till något av dessa fordon. Jag är inte mycket för att festa, det har aldrig riktigt varit min scen. Istället åker jag motorcykel på fritiden eller sätter mig på en pub med vänner och tar en öl. Bilen använder jag uteslutande som transportmedel till jobb (cirka 6 mil t/r).

Detta får bli en liten introduktion till min privatekonomi, möjligtvis gör jag en uppföljning om några månader. Fullt fokus framöver blir att få upp motivationen till att arbeta mer, speciellt nu då jag studerar på halvfart. Denna blogg upplever jag har hjälpt mig med just detta, den blir som en liten krydda i mitt liv och pushar mig till att hela tiden försöka skapa mer värde till portföljen.

4 kommentarer:

 1. Kul att få en inblick i din vardag =) Bra grundbult att ha 0 kr i fasta boendekostnader, det ger goda förutsättningar att spara! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med att vara anonym är att jag öppet kan beskriva min privatekonomi på ett sätt jag aldrig tidigare gjort för någon. Jag finner det ganska trevligt att kunna tala så öppet =)
   Att bo kostnadsfritt är definitivt grundpelaren i min utdelningsmaskin, utan lägenheten skulle jag inte ha råd med varken bil, MC eller aktier.

   Ha en underbar helg!
   /S

   Radera
 2. Bra upplägg det med lägenheten. Ger dig absolut en stor fördel när det kommer till sparandet. Ska bli intressant att följa dig framöver :)

  MVH

  SvaraRadera