måndag 7 november 2016

Jag tar mitt första lån någonsin

... och det är från mig själv till mig själv.

Jag har länge aviserat en bostadsflytt, och till helgen sker det äntligen. Som jag tidigare nämnt äger jag en stor lägenhet på 115kvm,.Den har två separata ingångar och är uppstyckad i två separata lägenheter: en stor (81kvm) och en liten (34kvm). Hittills har jag bott i den mindre bostadsrättenmen det är nu dags att flytta till något större av diverse anledningar, främst då jag var och varannan månad får besök av familjen som behöver någonstans att sova.

Detta är dock förknippat med höga kostnader och tanken var ursprungligen att jag skulle flytta i slutet av Q1 2017. På så vis skulle jag hinna spara upp till nya möbler och vitvaror. Nu realiseras de kostnaderna redan i nästa vecka och detta är inte min ekonomi riktigt förberedd inför.

Kort sammanfattning om vilka de större kostnaderna är som jag står inför:

 • Säng: 8400:-
 • TV: 7000:-
 • Bäddsoffa: 3800:-
 • Soffbord: 1200:-
 • Golvlampa: 1000:-
 • Diskmaskin: 3000:-
 • Spis: 5000:-
 • Renovering av badrum (vattenskadad): ca 50.000:-
Totalt: 79.400:-

Detta innebär att jag kommer behöva "låna" pengar från bufferten jag har i aktieportföljen (totalt 100.000:-), vilket inte alls är idealt då detta är pengar som egentligen aldrig ska användas till annat än aktier. Saker går dock inte alltid enligt planerat..

Intäkterna denna månad väntas bli uppemot 12.500:-, varav majoriteten kommer att gå till att amortera på mitt lån till aktieportföljen. Framöver gäller verkligen att jag lever på så låga kostnader som möjligt och jobbar så mycket som jag bara orkar och hinner med parallellt med studierna. Förhoppningsvis är pengarna helt återbetalda framåt vårkanten.

Jag fortsätter dock att investera pengar i börsen, jag har totalt 140.000:- i likvida medel i aktieportföljen och det är "enbart" 80.000:- som jag plockar ut därifrån. Jag hoppas på att presidentvalet imorgon ställer till med hög volatilitet på börsen, nu vill jag se stora nedgångar och därmed bättre inköpskurser.

Ingen valvaka på bloggen från mitt håll imorgon då jobbet och skolan kommer i vägen för det (någon gång måste man sova också) men det blir nog ett inlägg kommande dagar istället.

6 kommentarer:

 1. Badrumsrenoveringen låter billig, men en del av de andra utgifterna verkar höga. TV och diskmaskin är ju helt onödiga, så där kan du skära bort tio papp. Säng, bäddsoffa, bort och lampa på Blocket borde gå att få ner från 14400, åtminstone till hälften. Så tycker jag :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Renoverade badrum för 16 500:-, det var inte lätt men med ett annat fungerande så behövdes det inte stressas fram. Givetvis vanlig våtrumsmatta, kakel är dyrt, onödigt och har lägre livslängd.

   Radera
  2. Förstår fullständigt vad du menar, Micke! Flera faktorer bidrar till att jag känner mig tvingad till att köpa TV och diskmaskin, för att nämna några exempel. Den främsta orsaken är att jag inte kommer nyttja lägenheten själv utan mina föräldrar är på besök väldigt ofta och de vill ha tillgång till de bekvämligheterna när de är här. Då det i grund och botten är deras bostadsrätt som jag fått i gåva så är detta det minsta jag kan göra för att få de att känna sig hemma hos mig. Sängen är för min egna bekvämlighet och jag ställer höga krav på att den ska vara bekväm, 8500kr för en 160cm säng betraktar jag som acceptabelt. Bäddsoffa återstår att se om jag hittar billigare än 3700kr, har krav på att den ska vara funktionell även när jag får större besök. Dvs. man ska kunna sova 2-3 personer i den, helst ska man inte vakna upp och känna att man hade kunnat få bättre sömn på marken ;)

   Unknown: Det är våttapet idag, men kommer att ersätta detta med kakel/klinker för att höja värdet på bostadsrätten. Min Brf är väldigt strikt med att hantverkarna är certifierade, det är just därför kostnaden skenar iväg till uppemot 50.000:-. Annars hade jag kunnat fixa det för ca. 20.000:-, inräknat allt material (som redan är inhandlat och betalt för sedan två år tillbaka).
   /S

   Radera
  3. Det finns rätt många Blocket-soffor i nyskick, och sängdelen är ju ofta ganska oanvänd. Dock har du ju rätt specifika krav och då kan det ta tid att hitta exakt det man vill ha. Men orkar man vänta på det brukar säljaren vara så glad att bli av med åbäket att den är snudd på gratis.

   Radera
 2. Kan du inte få försäkringsbolaget att ta en del av badrumskostnaden om det är vattenskadat? De gör mycket mer nytta på börsen ;) Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är på tapeten, men pga. avskrivningar så kommer det inte innebära många kronor dessvärre. Badrummet är 26 år gammalt så självklart tar de knappt på sig något. Min Brf kommer ta en stor del av kostnaderna också (förhoppningsvis), återstår att se hur de exakta kostnaderna blir när jag får kostnadsfördelningen skickad till mig från hantverkarna.
   Håller med dig, speciellt nu när det vankas volatitilitet i mängder (förhoppningsvis)! =)
   /S

   Radera