onsdag 26 oktober 2016

Bonusutdelning Gjensidige

I samband med Q3-rapporten tidigare idag meddelades det att vi aktieägare i Gjensidige även kommer att motta en bonusutdelning om 4.00 NOK för verksamhetsår 2016. Det är en utdelning av överflödigt kapital (excess capital) som delas ut i linje med bolagets utdelningsmål, och självklart något jag varmt välkomnar. Givet mina 65st aktier blir det alltså cirka 235:- netto (ägs i en KF så källskatten om 40:- får jag kräva tillbaka i framtiden).

Man kan fråga sig om inte pengarna kan användas till bättre ändamål, ex. att ta fler marknadsandelar. Personligen ser jag dock att verksamhetens underliggande kärnverksamhet på årsbasis genererar tillräckligt med kapital för att täcka detta kapitalbehov, det är dock en process som tar tid och dynamisk prissättning. Man skulle även kunna argumentera för att man låter kapitalet vara kvar och investerar det, likt man gör i match- och free-portföljerna. Det anser jag dock inte faller in under bolagets kärnverksamhet, därav tror jag på att utdelning är det rätta att göra för sina aktieägare.

Givet att bolaget fattar beslut om att behålla ordinarie utdelning i samma nivå som föregående år, 6.40 NOK, innebär det alltså en YoC 6.94%. Jag är nöjd med att äga bolaget, minst sagt! Stabilt, marknadsledande i Norden (i synnerhet i Norge, i övriga länder kan de ta fler marknadsandelar) och med höga framtidsutsikter. NOK/SEK är på en rimlig nivå likaså, USD och EUR börjar verkligen kännas dyra. Bonusutdelningen återinvesteras självfallet!

2 kommentarer:

 1. Snyggt! Grämer mig verkligen över att jag snålade och inte köpte när aktien fanns på min bevakningslista och bara var en krona från min köpkurs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta tillfället i akt att köpa nu, dagens dipp trodde jag definitivt inte skulle kunna ske på en sådan rapport som de levererar. Men tror nog att förväntningarna på bolaget är väldigt höga så när de inte klarar att leverera på intäktssidan (kärnverksamheten, inte premieinvesteringarna) så faller den stort. På lång sikt tror jag dock bolaget förblir väldigt starkt, stabilt och ledande.
   /S

   Radera