söndag 16 oktober 2016

Veckorapport v41: Jag har syndat rejält + Köp i Unilever

Först och främst vill jag beklaga inläggstorkan den senaste veckan, det har varit fullt upp med jobb och skola. Jag har dock följt trafikutvecklingen på bloggen och det har fortsatt i samma fina tempo, nya läsare hittar till mig hela tiden vilket jag finner oerhört uppmuntrande och belönande.

Vi börjar med de dåliga nyheterna, nämligen att jag har spenderat på tok för mycket pengar på nöjen den senaste veckan. Förra helgen blev det 4 öl med tillhörande snusdosa (Granit White, såklart) på Söder + en röding (500kr) som slängdes bort på Casino Cosmopol. Igår vankades det ett bröllop för en familjemedlem så en bröllopsgåva blev det till de likaså. Nåja, ny vecka står och lurar runt hörnet och tanken är att jag ska återgå till mina nyfunna sparrutiner omedelbart. Imorgon blir det till att äta hemlagad lasagne till lunch på jobbet, sen åker jag hem direkt och grottar ner mig i skolarbete så jag inte får någon chans att göra av med mer pengar än nödvändigt. Jag har åtminstone lyckats hålla mig från att äta ute så det är ju ett stort + i min bok.

Intäktssidan ser fortsatt bra ut och jag spår att jag kommer ha ca 16.000kr i intäkter under oktobermånad. Målet är att avsätta 80% till aktieportföljen, dvs. att leva på ca 3000kr hela novembermånad. Även fortsättningsvis ser intäktssidan positiv ut, jag har lyckats hålla arbetsmotivationen fortsatt hög och jag kommer troligtvis att komma upp i 60-70h arbetade timmar även denna månad. Det innebär ca 10.000kr i nettolön, därtill tillkommer CSN-bidrag om 1.396kr och eventuell elektronikförsäljning. Kan jag komma upp i halvtid parallellt med skolstudier varje månad så är jag enormt nöjd, att jämföra med i början av året då jag inte jobbade mer än 100h mellan januari till juni.

Unilever är ett bolag som jag länge har suktat efter men aldrig köpt in mig i. Nu tog jag chansen att förvärva mina första aktier i bolaget, efter att nyheter kommit om att Tesco temporärt plockat bort vissa av bolagets varumärken efter en prissättningskonflikt bolagen emellan. Enligt uppgifter ska Unilever ha kontaktat flertalet bolag och bett de höja priserna med uppemot 10% på produkterna, anledningen ska vara dyrare produktionskostnader efter Brexit. Det blev 23st aktier á $43.60 och imorgon blir det ytterligare 12st aktier, sen är jag fullinvesterad enligt min strategi och då återstår bara att jag kontinuerligt köper på mig för månadssparandet framöver. 35st aktier kommer generera ca 400-450kr nästa år, jag tar gladeligen emot detta

Handelsbanken har jag fortfarande 30st aktier kvar att köpa i, men jag är tveksam till att köpa innan Q3-rapporten som kommer i veckan. Bankerna i USA släppte förvisso rapporter som var över förväntningarna vilket renderade i en miniuppgång, frågan är om samma sak sker på hemmaplan.

Överlag har mina aktier underpresterat de senaste månaderna jämfört med OMXS30, till stor del pga att ICA Gruppen, Volkswagen och Novo Nordisk tappat. Den gångna veckan har det dock varit andra puckar och jag har sett aktieporföljen ta sin revansch, med H&M i spetsen. Kul att se, men det har ingen större signifikans. Annat är det om aktierna underpresterar på lång sikt, då har jag utövat värdelös stockpicking.

Hur har era innehav gått?

Önskar eder alla en fröjdefull kväll.
/S

9 kommentarer:

 1. Min portfölj har gått riktigt bra sista månaderna. Har Handelsbanken att tacka för det. H&M hoppas jag fortsätter uppåt men samtidigt kan jag tänka mig 300 aktier till och då är det ju en fördel att aktien håller sig billigare. Framtiden får visa hur jag gör med H&M. Hoppas ditt sparande går bättre nästa vecka då :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en uppryckning i förra veckan och det har börjat bra även denna, portföljen står på ATH. =) Blir spännande att se hur Q3-rapporten för SHB blir imorgon.

   Radera
 2. Bra spaning om spännande skede i Unilever. Tycker USD är alltför dyr men du har rätt i att det är ett bra tillfälle i att köpa in sig på längre sikt. Funderar på att prova själv nu när det ändå ligger några tusen och skvalpar i kapitalförsäkringen som jag har svårt att hitta bra placeringar för.

  Gillar egentligen inte företaget för deras historik men de har städat upp sitt CSR/miljöarbete rejält senaste tiden och kan svenska kyrkan ha dem i portföljen kan jag också. Sjunker de mer köper jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med helt om att USD är dyr, men jag försöker pressa bort den tanken. Valutakurser är något jag inte kan förutspå så då är det bara att acceptera situationen som sådan och handla i ett, i mina ögon, fint bolag. =)
   /S

   Radera
 3. Håller med utlandsinvesteraren om dollarn där. Det är för dyrt för mig att kliva på något utländskt just nu. Kanske kommer jag aldrig göra det. Och Unilever har jag svårt för av någon anledning... Tror det beror på att de infiltrerat mitt hem till den grad de gjort.

  För min del har senaste månaden präglats av Svolders galna rusning och därmed varit bra! Det i kombination med en hel del korta affärer i Videoburst så har senaste månaden varit kanon. Detta trots att HM och andra gått kass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till fin utveckling i Svolder, och till den fina portföljutvecklingen överlag.
   Personligen gillar jag Unilever och det faktum att deras produkter är överallt, bådar gott för framtiden med så stora och välkända varumärken. =)
   /S

   Radera
  2. Ja Unilevers varumärken finns verkligen ÖVERALLT!

   Radera
 4. SHB upp på förväntningar och HM ner på försäljning så på det stora hela bra 👍😊 det är svårt att hålla i pengar och leva socialt helt klart! Känner igen mig stort i problematiken! Mvh KTD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu håller vi bara tummarna för att SHB presterar bra imorgon också. Jag blir inte förvånad om H&M fortsätter att sjunka men det ser jag bara som positivt då jag kommer ta det som ett köptillfälle. Ja, det är nästan en omöjlighet i mina kretsar att socialisera sig utan att ha spenderarbyxorna på.. Tråkigt nog!
   /S

   Radera