tisdag 4 oktober 2016

Novo Nordisk - min sämsta placering någonsin?

Aldrig någonsin har jag tidigare haft ett innehav som sjunkit mer än -10%.. Är Novo Nordisk, för närvarande -12.4%, min sämsta placering någonsin? Nej, det vill jag inte påstå..

Min bedömning kvarstår att bolaget på lång sikt kommer förbli marknadsledande inom diabetes (och att sjukdomen kommer förekomma allt oftare, tyvärr) och att de kommer kunna behålla en fortsatt rimlig utdelningstillväxt. Jag försökte fånga den fallande kniven lite för tidigt, men jag är redo att köpa på mig fler aktier i bolaget.
Hur ser ni på Novo?

2 kommentarer:

 1. Det är inte det lättaste att köpa en aktie på rätt nivå. Vissa köper på ATH och hoppas aktiekursen ska fortsätta. Många köper Axfood nu enligt den inställningen. Jag försöker se uthållig utdelning i företag jag känner igen. När jag sist köpte H&M vet jag att jag får 4% direktavkastning även om inte kursen går upp. Sen tror jag att företaget fortsätter tjäna bra med pengar även i framtiden. NovoNordisk verkar vara ett fantastiskt företag det lilla jag läst. Men jag har ingen koll alls på hur deras vinstutveckling ser ut framåt eller konkurrens mm. Vet inte heller vad skälig värdering är eller om riskerna är stora att något annat företag kan ta marknadsandelar av dom. Jag är helt enkelt för dåligt insatt i deras verksamhet för att våga mig på ett köp i företaget. Tycker inte det är något fel att snitta ner sig. Man ska dock vara medveten om risken. Om man tex snittat ner Ratos sista åren har man bara förlorat mer desto mer man investerat. Ett bra bolag vänder istället upp och man har fått mer värde för pengarna. Gäller att göra en bra bedömning vad som kan vara en värdefälla för att inte förlora massor av pengar. Har också legat över 10% back i innehav som vänt så inget konstigt med det. Börsen svänger som den vill :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig till fullo, Slimis! Det faktum att man snittar ned sig behöver inte nödvändigtvis innebära att bolaget alltid har dåliga framtidsutsikter utan det kan vara kortsiktiga nyheter som skrämmer upp marknaden och skapar oro. Så länge bolaget går med vinst, har tillväxt i lönsamhet och inte underpresterar en längre tid (ex. Ericsson) så ser jag ingen anledning till att oroa sig nämnvärt. Allt är relativt dock, givetvis, och man ska alltid tidigt försöka hitta långsiktigt negativa trender. Då ska man överge skutan!
   /S

   Radera