måndag 31 oktober 2016

Månadsrapport

Portföljen växer så det knakar och snart är ännu ett delmål uppnått, nämligen 350.000:-.

Det största sänket denna månad är, föga förvånande, Novo Nordisk vars besked om sänkt framtida rörelseresultattillväxt från 10% till 5% ledde till en nedgång om ca 17%. Jag ligger totalt ca -20% i Novo men har inga planer på att sälja, tvärtom ser jag detta som ett läge att tanka på mig fler aktier framöver.

Stora händelser som skett i portföljen den gångna månaden:

 • Sålt hälften av mitt innehav i Volkswagen och viktat om från 8% --> 4%
 • Avisering om bonusutdelning i Gjensidige på 4 NOK/aktie i november
 • Jag har tagit in Unilever, portföljsvikt ca 7%, med GAV 43.06 USD
 • Utdelning i Telia om 1.50:-/aktie, renderade i 600:- nettoutdelning vilket jag har återinvesterat i bolaget
 • Sålt SEB och viktat om till Handelsbanken istället då jag långsiktigt ser SHB som mer stabil.
Överlag har jag inte haft så mycket tid till att fokusera på varken bloggen eller aktiehandeln de senaste veckorna, tyvärr. Det är mycket som pågår i snållänningens liv nu, bland annat flyttar han in i den större lägenheten om två veckor (snabbare än beräknat) samtidigt som det är överväldigande hektiskt på högskolan och jobbet. Jag hoppas ni har överseende med den sporadiska uppdateringen på bloggen, det är kul att så många fortsatt tittar in här även om det inte regnar nya inlägg dagligen. 

Nästa månad kommer präglas av höga kostnader i samband med flytten så det återstår att se hur höga utgifter jag har. Troligtvis kommer inget att avsättas till aktieportföljen, kanske lika bra, då jag hoppas börserna rasar framöver som ett resultat av presidentvalet i USA. Sjunker OMXS30 till ca 1350 så planerar jag att investera 40.000-50.000:- av bufferten.

Jag har uppdaterat alla grafer under "Aktuell portfölj", kika gärna på hur det har utvecklat sig.

9 kommentarer:

 1. Mycket kan man säga om SHB, men "stabil" är inte första ordet jag tänker på i företaget vars ledning leker "hela havet stormar" flera gånger om året :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker SHB gör mycket rätt och jag upplever den som den mest stabila av alla svenska banker, möjligtvis gör Swedbank de sällskap också. Sistnämnda bank har ryckt upp sig rejält sedan finanskrisen 2008 och av erfarenhet (jag har jobbat där) vet jag att de är oerhört kostnadsmedvetna och har stor fokus på Compliance. Det har förvisso också Handelsbanken.
   Let's agree to disagree =)

   Kul att du hittat till min blogg, önskar dig en fin kväll!
   /S

   Radera
  2. Absolut, alla kan inte tycka lika om allt. Det slår mig förresten nu att jag jobbat på Handelsbanken. Mitt i särklass sämsta sommarjobb, men det ska jag inte lägga dem till last nu :-).

   Radera
 2. Tycker du gör helt rätt i att satsa på SHB. Dom har överpresterat index under 2000 talet och har en bra historik enda tillbaka till 1800 talet. Får väll se om dom fortsätter lika bra framöver. Jag väljer iallafall SHB framför alla andra banker :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du håller med! Kan tycka att Swedbank också är en välskött svensk bank, dock anser jag SHB vara betydligt mer respekterad och anrik varför jag också valt att investera i dem. =)

   Ha en underbar kväll!
   /S

   Radera
 3. Historik förutspår inte framtiden men SHB var den enda banken som klarade finanskrisen på 90-talet med hedern i behåll. SHB var enda banken som klarade sig med hedern i behåll när de övriga chansade i Baltikum på 00-talet. De har en sundare företagskultur och syn på risk. Nordea däremot skulle jag aldrig gå in med en större position i.

  SHB är enda banken jag äger aktier i men ett ganska litet innehav. Letar efter ett tillfälle att öka och nedgången senaste dagarna börjar öppna för intressanta lägen igen. Vill helst ned under 110 för att ha mer fallhöjd på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, Utlandsutdelaren! SHB har spelat sina kort rätt, mycket fokus ligger på compliance (det vet jag av erfarenhet då jag gjorde mitt Corporate Finance internship där) och det är en högt respekterad och anrik bank.

   Vänder börsen nedåt så kommer du garanterat att kunna komma in på under 110:-. Som nettoköpare välkomnar jag nedgångar för det innebär att jag kommer kunna investera min buffert om 100.000:-, allt börjar kännas dyrt på börsen igen. Hoppas att presidentvalet i USA kan orsaka panik på våra börser. =)

   Ha en fin kväll!
   /S

   Radera
 4. Apropå risker. Fortum på 14% av innehavet måste väl ses som galet vågat kontra ditt tidigare innehav i SEB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 14% är över min ämnade långsiktiga portföljvikt för Fortum, köpte på mig några aktier när den sjönk till 13.60 för några veckor och har hållit i dem. Får se om jag säljer av de eller om jag håller i och fyller på med andra innehav framöver, rent generellt dock känner jag mig ganska bekväm med Fortum. Vilka risker identifierar du med innehavet?
   /S

   Radera