söndag 9 oktober 2016

Hur har det gått med att hålla nere kostnaderna?

När jag startade bloggen för en månad sedan beskrev jag mig själv som en relativt slösaktig student. Utgifterna hade skenat iväg de gångna månaderna och intäkterna täckte knappt kostnaderna, vissa månader var jag tvungen att tulla på sparat kapital för att överleva. Det var där och då jag beslutade mig för att bli mer kostnadsmedveten och proaktivt arbeta för att hålla nere utgifterna, för som vi alla vet är en sparad krona att likställa med en intjänad krona. Dessutom skulle jag arbeta med att öka arbetsmotivationen, något jag inte haft på ett längre tag.

Mobilabonnemang:
Mitt tidigare mobilabonnemang löpte på 24 månader á 345kr/månad. Det tecknades hösten 2014 och inkluderade då en iPhone 5S vilket var anledningen till den höga månadsavgiften. Abonnemanget i sig kostar enbart 145kr/månad exklusive telefon (kostnadsfria SMS/samtal/3GB surf). För någon månad sedan omförhandlade jag med teleoperatören. Dealen innefattade samma abonnemangsform men med en ny Huawei P9, dock till priset av 255kr/månad. Detta innebär 90*12 = 1.080kr lägre mobilkostnad per år.

Hårfrisör:
Tidigare har jag klippt mig i centrala Stockholm, främst pga. bekvämlighet, till priset av 260:- per klippning. Jag klipper mig 1 gång var tredje vecka, vilket renderar i en årskostnad om 4.507:-. Framöver kommer jag dock att klippa mig i en av Stockholms förorter till priset av 100:- per klippning. Givet att jag fortsatt klipper mig var tredje vecka kommer den nya årskostnaden att uppgå till 1.733:-, dvs. en besparing på 2.773:-.

Snacks & sötsaker:
Jag är och har alltid varit sockerberoende, vissa dagar kunde jag äta ett kilo godis utan problem. Jag estimerar att jag tidigare spenderade 100:- varje vecka på snacks/sötsaker, men har nu halverat budgeten och tillåter mig endast att handla sådant för 50:-/vecka (veckopeng, som när man var liten). Detta blir en besparing på årsbasis om 2.600:-, exklusive kostnaden för alla tandläkarbesök jag förhoppningsvis slipper framöver.

Restaurangbesök, hämtmat & nöjen:
Det är här jag får som mest ont i hjärtat, jag har gått igenom samtliga korttransaktioner sedan årsskiftet och funnit att jag ungefär bränt (ja, bränt är rätt ordval) 1.200:- per månad på att äta ute. Detta innebär en årskostnad om 14.400:-... (!) Helt sinnessjukt! Här har jag gått in och kapat utgifterna ordentligt, jag tillåter mig själv att enbart äta ute för 200:-/månad mellan september-april och för 350:-/månad mellan maj-augusti (under sommartider blir det normalt fler utekvällar och därmed högre kostnader). Dessutom kombinerar jag denna post med nöjen (ex. bio, krogen etc) för vilken jag enbart tillåter mig att spendera 100:-/vecka på. Totalt 8.200:- per år, dvs. en besparing på 6.200:-.

Vi får helt sonika se hur starkt jag kan hålla mig till mina utsatta mål, nu har jag iallafall en överblick över mina främsta kostnader och förstår vart pengar läcker ut. Bensinkostnaderna har jag inte behandlat då dessa blir svårare att estimera pga. varierande jobbdemand (minns att jag har 6 mil t/r varje dag jag arbetar). Motorcykelkostnaderna kommer jag att försöka minimera likaså, till våren behövs dock byte av bakdäck + drev/kedja = dyrt! Den dagen den sorgen..

Totalt 12.653:- estimerar jag nu att minska mina utgifter med varje år. Det motsvarar 694.200,70:- givet en 6% avkastning och 20 års investeringshorisont. Många bäckar små, börja reflektera över dina utgifter redan idag! Dela gärna med er av era besparingstips!
/S

6 kommentarer:

  1. Frisör är en bra utgift som man kan spara mycket på. Jag sparar en tusenlapp om året på att klippa mig mer sällan och att ha sänkt kostnaden från 300-500 kronor per klippning till ungefär 100 kronor. Klipper mig ibland utomlands om jag befinner mig i länder där det är ännu billigare. Har klippt mig för så lite som 50-80 kronor.

    Sparar faktiskt också pengar på mitt internetabonnemang. Betalar för 30 GB/månad eftersom jag sällan använder mer än 3 GB/dag. Det blir cirka 100-200 kronor billigare varje månad jämfört med att betala för fast abonnemang utan gräns. Har därför inte heller något TV-paket. Det blir trots allt en tusenlapp eller två per år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv kör jag snaggat och klipper mig själv, investerade en rakapparat från clas olsson 299kr för 3år sedan, således landar jag på ca 8-9kr per klippning och kostnaden sjunker för varje klippning.

      Radera
    2. Smart att spara klippningen till utlandsvistelsen, jag försöker själv göra detta. Vad gäller internetabonnemang och tv-paket så ingår dessa (tyvärr) redan i min hyra varför jag inte kan förhandla bort dem. Annars hade TV-paketet försvunnit illa kvickt då jag streamar allting över dator, och jag hade säkerligen fått ett mer förmånligt erbjudande om internet då jag är student.

      @Anonym: Tack för din kommentar! Smart spartips, tyvärr passar jag inte alls i rakat (körde det 3 år på gymnasiet och rakade själv med maskin hemma) annars hade jag gjort det nu också. Där sparar du massa kronor per år, förhoppningsvis går de oavkortat till din aktieportfölj =)

      /S

      Radera
  2. Tror man kan bli duktigare med att hantera alla sina kostnader med tiden. Jag betalar t.ex. 40 kr i månaden för mitt mobil abonnemang som jag antagligen kommer ringa gratis på i framtiden (Du kan se mitt spartips på min sida). Klipper mig nu var 9e vecka. Tidigare var det var 6e vecka. Matlådor till jobbet samt köper kött med kort datum som är 50% på. Har gratis kreditkort med 1% återbäring på allt jag handlar(också tips på min sida). Godis låter jag bli helt och friskvård har jag gratis genom jobbet. Det är inte dom stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna :-) Titta gärna på sparapengar.be där finns tips om det mesta. desto tidigare du får in bra vanor desto mer kan du utnyttja ränta på räntan effekten i framtiden. Lycka till med dina nya besparingar. Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren och tipsen! =) Ska kika på hur du gör och även spana in hemsidan sparapengar.be. Jag har länge funderat på att skaffa mig ett kreditkort med återbäring på varje tankad bensinkrona, alternativt återbäring på varje krona jag handlar mat för på ICA. Får se om jag kan ansöka om detta, jag är ju student och har ingen hög/stabil inkomst så det kanske sätter stopp för det.
      Ha en underbar dag!
      /S

      Radera
  3. Du kan ha både återbäring på ditt kreditkort och använda Ica kortet då blir det 2% återbäring :) Tror du måste ha en viss årsinkomst för att få ha kreditkortet. Kreditkortet ger återbäring överallt där du handlar dvs kläder mat alkohol spel mm. Många tror det bara ger billigare bensin. När ditt mobilabonnemang går ut om ett par år kan du bli min Vimla vän så kan du också kan jobba för att ringa gratis istället :D Ha en bra dag du med. Mvh Slimis

    SvaraRadera